Ingrediente:
- 3 vinete
- 1 ceapa
- 100 ml ulei
- sare
- 2 linguri maioneza
Pasul 1: RETETA DE ACASA: SALATA DE VINETE: Coacerea, curatarea si scurgerea vinetelor
In primul rand se pun vinetele la copt pe plita incinsa sau in cuptor sau pe gratar.
Dupa ce s-au copt, este de preferat ca vinetele sa fie curatate cat mai repede, pentru ca lasandu-le mai mult timp cu coaja arsa pe ele, vinetele pot deveni amare.
Dupa ce au fost curatate, vinetele sunt puse la scurs macar pentru o jumatate de ora.
Apoi punem vinetele intr-un vas de la robot si le tocam marunt.
Dupa ce ceapa a fost tocata se pune peste ea putina sare si se amesteca.
Separat, vinetele proaspat tocate se amesteca cu uleiul, adaugandu-l putin cate putin. Se pune putin ulei, se amesteca, apoi iarasi ulei, iar se amesteca, si tot asa. Daca vrem sa facem salata de vinete fara maioneza (adica Salata de Vinete de Post), punem aproximativ 50 ml de ulei; daca vrem sa facem salata de vinete cu maioneza (va iesi mai deschisa la culoare) atunci punem doar 3 linguri de ulei, apoi agaugam ceapa si apoi maioneza. Pentru cei care doresc cu maioneza, urmeaza pasul numarul doi, pregatirea maionezei.
Se poate folosi maioneza din comert sau se poate face maioneza proaspata acasa. Maioneza se prepara cel mai bine dintr-un galbenus de ou crud si un galbenus de ou fiert care se amesteca cu o lingurita de mustar si apoi se pune cate putin ulei de floarea soarelui. Se pune putin ulei si se amesteca si tot asa pana cand avem cantitatea de maioneza dorita. Daca facem mai multa maioneza (pentru a o folosi si la salata de vinete si la alte salate sau mancaruri), din cand in cand putem sa punem in maioneza putina zeama de lamaie si astfel uleiul va fi "inghitit" mai usor de catre maioneza. Maioneza poate fi facuta amestecand cu lingura de lemn sau cu mixerul. Pentru Reteta de acasa Salata de vinete avem nevoie de 2 linguri maioneza. Pentru a nu fi prea gretoasa, dupa ce maioneza este gata se poate amesteca cu putin iaurt simplu.
Pasul 4: RETETA DE ACASA: SALATA DE VINETE: Ornarea salatei de vinete
Salata de vinete este pusa in boluri sau pe platou si este ornata cu frunze de patrunjel, masline negre, masline verzi, morcovi, rosii, gogosari, castraveti acri, maioneza, salata verde sau altele. Depinde de imaginatia fiecarei gospodine! In continuare va prezint cateva modele interesante:
Pofta buna la Reteta de acasa Salata de vinete!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu