joi, 20 septembrie 2012

Gogosari umpluti cu varza


Astazi la Reteta de Acasa va invit sa mai punem ceva in camara cu bunatati pentru iarna. Este un preparat delicios, mai ales pentru iubitorii de muraturi; este vorba despre Gogosari umpluti cu varza care merg foarte bine alaturi de multe feluri de mancare.

Ingrediente:

- 2 kg gogosari
- 3 kg varza
- 2 legaturi frunze de telina
- 2 radacini de hrean
- 2 crengute cimbru
- bete de marar

Pentru 1 litru de saramura:
- 400 ml otet
- 600 ml apa
- 15 g sare
- 10 g zahar
- 10 boabe de piper
- 1 foaie de dafin

Pasul 1 Reteta de acasa : GOGOSARI UMPLUTI CU VARZA: Pregatirea ingredientelor

Curatam varza si o taiem marunt, ca la varza calita. Apoi presaram putin asare si o frecam putin. 

Spalam gogosarii; apoi le taiem cotorul si il scoatem si ii curatam de seminte.

Spalam frunzele de telina si curatam hreanul. 

Vom avea nevoie si de 2 crengute de cimbru. 

Dupa ce am curatat gogosarii, in jurul cotoarelor mai raman bucati mici de gogosar. Le taiem marunt. 

Dupa ce am frecat putin varza cu sare, punem cimbrul. 

Apoi punem si gogosarul taiat matunt.

Si amestecam. 
   
Pasul 2 Reteta de acasa :  GOGOSARI UMPLUTI CU VARZA : Umplerea gogosarilor cu varza si aranjarea lor in borcan

Umplem fiecare gogosar cu varza, dar fara a o indesa prea tare. Pe langa gogosari puteti umple si ardei capia rosu. 

La fundul borcanului puneti o crengura de frunza de telina si doua bucati de hrean. Apoi aranjati gogosarii in borcan. Printre gogosari puteti pune varza tocata, din cea cu care umpleti gogosarii.



Dupa ce ati umplut borcanul, deasupra puneti o frunza de telina, o crenguta de cimbru, hrean si bete de marar.

Pasul 3 Reteta de acasa: GOGOSARI UMPLUTI CU VARZA: Prepararea saramurii pentru gogosarii umpluti cu varza

Pentru saramura avem nevoie de otet, boabe de piper, foi de dafin, sare si zahar.

Punem intr-o oala apa. Aproximati cam cata saramura intra intr-un borcan si calculati cantitatile pe care trebuie sa le folositi. Eu am facut 4 litri de saramura pentru doua borcane: unui de 5 litri si unul de 3 l. Asadar, punem apa in oala si adaugam piperul si foile de dafin. O punem la fiert. Apoi punem si sarea si zaharul. 

Lasam sa dea cateva clocote si apoi stingem focul. Punem borcanele jos pe ciment sau cu un cutit sub ele sa nu crape. 

Turnam incet saramura, putin cate putin, pana umplem borcanul.

Apoi le legam cu 2 randuri de celofan si le punem in camara.

Pofta Buna la Reteta de acasa :  GOGOSARI UMPLUTI CU VARZA  !

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu