miercuri, 26 septembrie 2012

Gogonele murate

Astazi la Reteta de Acasa va propun sa mai punem ceva acru in camara cu bunatati pentru iarna; pe langa alte muraturi ca gogosari acri, castraveti murati, ardei umpluti cu varza, si multe altele, haideti sa punem si niste Gogonele murate. Unii oameni prefera gogonelele in saramura, altii gogonelele in otet. Reteta pe care v-o propun este foarte simplu de realizat.


Ingrediente:

- gogonele verzi
- castraveti (facultativ)
- otet
- hrean
- catei de usturoi
- sare
- boabe de mustar
- frunze de telina
- bete de marar

Pasul 1 Reteta de acasa : GOGONELE MURATE: Pregatirea gogoneleleor si a ingredientelor


In primul rand trebuie sa pregatim gogonelele. Dupa ce le-am cules din gradina sau le-am cumparat din piata, le spalam si le lasam la scurs. Daca va plac, printre gogonelele verzi puteti strecura si cate o gogonea in parg, adica putin rozalie; este delicioasa murata.

De asemenea, printre gogonele puteti pune si castraveti; mie imi plac tare mult castravetii murati impreuna cu gogonelele pentru ca isi imprumuta gust de la unul la altul si sunt foarte gustosi. 

Pe langa gogonele si eventual castraveti, mai avem nevoie de boabe de mustar, catei de usturoi, frunze de telina, bete de marar si hrean. 
   
Pasul 2 Reteta de acasa: GOGONELE MURATE: Prepararea saramurii pentru gogonelele murate


Dupa ce toate sunt pregatite, aranjam gogonelele in borcan si apoi punem deasupra bete de marar, frunze de telina si hrean. Dupa ce borcanul este gata, il umplem cu apa si apoi golim apa intr-un vas in care punem sare dupa urmatoarea formula: 1 lingura de sare la un litru de borcan. De exemplu, daca borcanul pe care l-am umplut cu gogonele pentru iarna are 3 litri, atunci in apa punem 3 linguri de sare. Amestecam pana se dizolva sarea si apoi turnam saramura in borcan. Lasam borcanul pe masa in bucatarie pana a doua zi, timp in care deasupra o sa apara spuma de la fermentat. Luam spuma cu o lingura si apoi punem o lingura de otet, dupa care legam borcanul cu celofan si-l punem in camara la rece.

Pofta Buna la Reteta de acasA: GOGONELE MURATE  !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu