Pentru a masura anumite cantitati in bucatarie avem nevoie de un cantar de bucatarie sau de o cana gradata. Dar ce ne facem daca nu avem nici una nici cealalta? Atunci rezolvam problema foarte simplu pentru ca oricine are la-ndemana ...
o lingura, o lingurita, un pahar sau o cana. Iata un tabel cu masurile cele mai folosite:
1 Lingura cu varf zahar = 30 g (lingura rasa = 20g)
1 Lingura cu varf faina = 25 g (lingura rasa = 15g)
Un pahar de 250 ml inseamna:
faina – 125 g
zahar tos – 200 g
zahar pudra – 180 g
sare – 220 g
gris – 200 g
orez – 230 g
malai – 200 g
pesmet – 125 g
nuci macinate – 200 g
nuci pisate – 225 g
fasole boabe – 220 g
mazare – 230 g
lapte praf 120 g
unt topit – 245 g
ulei – 245 ml
smantana – 250 g
bulion – 220 g
sirop – 330 ml
O lingura inseamna:
faina – 20 g
zahar tos – 30 g
zahar pudra – 25 g
sare – 25 g
gris – 25 g
malai - 20 g
orez – 25 g
pesmet – 15 g
bulion – 25 g
nuci macinate – 20 g
lapte praf – 20 g
lapte – 20 ml
ulei – 20 ml
unt topit, untura – 20 g
smantana – 25 g
apa, vin, bere – 15 ml
sirop 20 ml
O lingurita inseamna:
faina – 10 g
zahar tos –10 g
sare – 10 g
gris – 8 g
pesmet – 5 g
lapte praf – 5 g
smantana – 10 g
unt topit – 5 g
apa, vin, bere – 5 ml
sirop – 7 ml
1 pahar de vin = 1/2 dl (150 cm3);
1 ceaşcă obişnuită de cafea cu lapte = 2 dl (200 ml);
1 ceaşcă mare de cafea cu lapte = 2 1/2 dl (250 ml);
1 lingură cu vârf de făină = 25 g;
1 lingură rasă de făină = 15 g;
1 ceaşcă de făină = 160 g;
1 lingură de zahăr = 25 – 30 g;
1 ceaşcă de zahăr = circa 200 g;
1 lingură de untură sau de unt = 25 g.
Masuri aproximative folosite in bucatarie:
Un varf de cutit cu sare - 2 g
O lingura cu lapte sau apa - 15 g
O lingura rasa cu orez - 20 g
O lingura rasa cu gris - 20 g
O lingura rasa cu malai - 15 g
O lingura rasa cu zahar tos - 20 g
O lingura rasa cu faina - 15 g
O lingura cu varf cu faina - 20 g
O lingura cu unt, untura 20-25 g
O lingura cu ulei - 12 g
O lingurita cu ulei - 4 g
O lingurita cu lapte, apa - 5 g
O lingurita rasa cu zahar tos - 5 g
O lingurita rasa cu faina - 5 g
Un pahar de apa cu zahar tos - 200 g
Un pahar de apa cu faina - 125 g
O farfurie adanca de supa - 400 ml
Un polonic mare de supa - 400 ml
Un polonic mic de supa - 80 ml
Un cub de zahar - 6 g
O chifla 40-50 g
Spor la gatit si pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu