Astazi la Reteta de Acasa va prezint un preparat care se face foarte repede si este foarte delicios si hranitor in acelasi timp. Cum se numeste? In sudul tarii se numesc Turte iar in Ardeal se numesc Scoverzi. In Ardeal, dupa ce se baga painea in cuptor, aluatul ce ramane pe troaca (cum se spune la noi) sau copaie (cum se spune in alte parti ale tarii), se imparte in mai multe parti si se fac aceste Turte sau Scoverzi din aluat de paine. Puteti sa faceti aceste minunatii si fara sa faceti paine!
- faina
- putina drojdie
- sare
Pasul 1 Reteta de acasa : TURTE SAU SCOVERZI DIN ALUAT DE PAINE: Prepararea aluatului
In primul rand, pregatiti ingredientele: faina, drogjia si apa calduta. Puneti drojdia si sarea in mijlocul fainii.
Pasul 2 Reteta de acasa : TURTE SAU SCOVERZI DIN ALUAT DE PAINE : Prajirea lor
Cand s-a rumenit pe o parte, o intoarcem sa se prajeasca si pe cealalta.
Cand s-a prajit pe ambele parti, o scoatem pe o farfurie si ao punem pe urmatoarea la prajit. Si tot asa pana le terminam pe toate de prajit.
Se pot servi asa cum sunt sau cu branza. Super gustoase si hranitoare!
In primul rand, pregatiti ingredientele: faina, drogjia si apa calduta. Puneti drojdia si sarea in mijlocul fainii.
Apoi turnati cate putina apa calduta si dizolvati drojdia. Apoi o amestecati usor cu faina. Amestecati pana incorporati toata faina.
Cand aluatul este gata, acoperiti castronul cu un servet de bumbac si il lasati langa o sursa de caldura pentru ca aluatul sa dospeasca.
Dupa ce a dospit (s-a umflat) impartim aluatul in mai multe parti, de marimea unui mar potrivit.
Pe un carpator (blat de lemn) presaram faina si punem acolo fiecare parte de aluat.
Dupa ce am impartit tot aluatul, acoperim din nou cu un servet din bumbac si il mai lasam putin la dospit.
Cand "mingiutele" de aluat s-au umflat putin, putem sa le prajim.
Pregatim o tigaie cu ulei incins, dupa care luam fiecare mingiuta de aluat si o intindem. O punem la prajit. Este bine sa avem la indemana o furculita cu care sa intepam turta noastra imediat ce o punem la prajit pentru ca este posibil sa se umfle.
Cand s-a rumenit pe o parte, o intoarcem sa se prajeasca si pe cealalta.
Cand s-a prajit pe ambele parti, o scoatem pe o farfurie si ao punem pe urmatoarea la prajit. Si tot asa pana le terminam pe toate de prajit.
Se pot servi asa cum sunt sau cu branza. Super gustoase si hranitoare!
Pofta Buna la Reteta de acasa :
TURTE SAU SCOVERZI DIN ALUAT DE PAINE !
Nu uitati ca drojdia se activeaza cu o lingurita de zahar sau miere. Altfel, sint exact ca-la-bunica la Sibiu!
RăspundețiȘtergereBunica mea este la Fagaras! Si intr-adevat Scoverzile sunt delicioase!
Ștergere