Acesti biscuiti
fragezi si gustosi sub forma de Fluturasi sunt foarte atractivi prin designul lor. Eu i-am facut in doua culori, alb si
maro, insa ei pot fi colorati in diferse moduri, cu ajutorul colorantului
alimentar. Dupa ce i-am scos din cuptor, nici nu au apucat sa se raceasca bine,
ca au si “zburat” de pe farfurie!
Ingrediente:
-
1 margarina
-
150 g zahar
-
1 ou
-
350 g faina
-
1 praf de copt
-
1 lingura de cacao
Pasul I: FLUTURASI: pregatirea aluatului pentru Fluturasi
Intr-un castron
punem margarina (care este bine sa fie scoasa din frigider cu cel putin o ora
inainte, pentru a se amesteca mai usor), adaugam oul si zaharul si amestecam
pana se omogenizeaza. Apoi punem praful de copt. Dupa ce s-a incorporat si
praful de copt, impartim compozitia in doua parti egale, fiecare parte in
castronul ei. Tot in doua impartim si faina.
Acum avem doua aluaturi: unul alb si unul maro.
Pasul II: FLUTURASI: realizarea
Fluturasilor
Pentru realizarea
fluturasilor, procedam in felul urmator: fiecare aluat il taiem in doua parti
egale. Apoi luam o parte alba si o intindem cu tinzatorul
intr-o foaie de aproximativ 3-4 mm. Apoi intindem o parte de aluat maro, la fel
de groasa. Luam foaia maro si o punem peste foaia alba. Apoi le rulam impreuna.
Procedam la fel si cu celelalte doua parti. Avem astfel doua rulade. (puteti
face si o singura rulada mai mare in loc de doua, intinzand tot aluatul alb si
apoi tot aluatul maro intins si pus peste cel alb, insa facand doua rulade mai
mici este mai usor de modelat.)
Dintr-una
din rulade, taiem cu cutitul 2 bucatele groase de aproximativ 5 mm. Le punem
culcat, una langa alta si prindem cu degetele cele doua bucatele strangandu-le
usor impreuna. (Mare atentie: cand punem cale doua bucatele una langa cealalta
este foarte important ca cele doua capete unde se termina rulada sa fie una
langa cealalta, acestea fiind de fapt antenutele fluturasilor.)
Dupa
ce am strans usor cele doua parti, desfacem putin capetele aluatului. Presam
putin cu mana sau cu tinzatorul. Astfel am facut primul fluturas. La fel procedam si cu ceilalti. Taiem bucatele si
le lipim pana terminam prima rulada, apoi contunuam cu cea de-a doua pana
terminam tot aluatul.
Pasul III: FLUTURASI: coacerea
Fluturasilor
Intr-o
tava de cuptor punem hartie de copt si asezam fluturasii unul langa celalalt,
la o distanta de aproximativ 1 cm. Cand se coc, fluturasii se umfla putin. Cand
am umplut tava, o dam la cuptorul (care trebuie incins in prealabil) si ii
lasam aproximativ 5-10 minute la foc potrivit. Apoi ii scoatem din cuptor si
pregatim cea de-a doua tava de fluturasi. Dintr-o astfel de portie ies
aproximativ doua tavi de fluturasi. Numarul lor depinde de marimea lor; daca ii
facem mai micuti ies mai multi. Dupa ce ii scoatem din cuptor putem sa presaram
putin zahar pudra. Eu nu am mai avut timp sa le pun zahar pudra,
ca si-au si luat zborul de pe farfurie!
Pofta buna
la: FLUTURASI!
am incercat reteta, mi se pare prea moale pentru intins, si nici nu a iesit asa groasa ca a ta sa pot face fluturasi!!
RăspundețiȘtergereDaca aluatul este pea moale, mai pune putina faina; probabil ca oul a fost destul de mare si de asta a iesit mai moale. Iar ca si grosime, poti sa il intinzi cat vrei tu de gros! Pofta buna si spor la bucatarit!
Ștergere