luni, 12 mai 2014

Fluturasi

Acesti biscuiti fragezi si gustosi sub forma de Fluturasi sunt foarte atractivi prin designul lor. Eu i-am facut in doua culori, alb si maro, insa ei pot fi colorati in diferse moduri, cu ajutorul colorantului alimentar. Dupa ce i-am scos din cuptor, nici nu au apucat sa se raceasca bine, ca au si “zburat” de pe farfurie!




Ingrediente:
-         1 margarina
-         150 g zahar
-         1 ou
-         350 g faina
-         1 praf de copt
-         1 lingura de cacao


Pasul I: FLUTURASI: pregatirea aluatului pentru Fluturasi

      Intr-un castron punem margarina (care este bine sa fie scoasa din frigider cu cel putin o ora inainte, pentru a se amesteca mai usor), adaugam oul si zaharul si amestecam pana se omogenizeaza. Apoi punem praful de copt. Dupa ce s-a incorporat si praful de copt, impartim compozitia in doua parti egale, fiecare parte in castronul ei. Tot in doua impartim si faina.
      Intr-unul dintre castroane punem o parte din faina si framantam aluatul. In cel de-al doilea castron punem o lingura de cacao si amestecam, dupa care adaugam cealalta parte de faina si o incorporam si pe aceasta.
Acum avem doua aluaturi: unul alb si unul maro.

Pasul II: FLUTURASI: realizarea Fluturasilor
         Pentru realizarea fluturasilor, procedam in felul urmator: fiecare aluat il taiem in doua parti egale. Apoi luam o parte alba si o intindem cu tinzatorul intr-o foaie de aproximativ 3-4 mm. Apoi intindem o parte de aluat maro, la fel de groasa. Luam foaia maro si o punem peste foaia alba. Apoi le rulam impreuna. Procedam la fel si cu celelalte doua parti. Avem astfel doua rulade. (puteti face si o singura rulada mai mare in loc de doua, intinzand tot aluatul alb si apoi tot aluatul maro intins si pus peste cel alb, insa facand doua rulade mai mici este mai usor de modelat.)





        Dintr-una din rulade, taiem cu cutitul 2 bucatele groase de aproximativ 5 mm. Le punem culcat, una langa alta si prindem cu degetele cele doua bucatele strangandu-le usor impreuna. (Mare atentie: cand punem cale doua bucatele una langa cealalta este foarte important ca cele doua capete unde se termina rulada sa fie una langa cealalta, acestea fiind de fapt antenutele fluturasilor.)
Dupa ce am strans usor cele doua parti, desfacem putin capetele aluatului. Presam putin cu mana sau cu tinzatorul. Astfel am facut primul fluturas. La fel procedam si cu ceilalti. Taiem bucatele si le lipim pana terminam prima rulada, apoi contunuam cu cea de-a doua pana terminam tot aluatul.


  


Pasul III: FLUTURASI: coacerea Fluturasilor
       Intr-o tava de cuptor punem hartie de copt si asezam fluturasii unul langa celalalt, la o distanta de aproximativ 1 cm. Cand se coc, fluturasii se umfla putin. Cand am umplut tava, o dam la cuptorul (care trebuie incins in prealabil) si ii lasam aproximativ 5-10 minute la foc potrivit. Apoi ii scoatem din cuptor si pregatim cea de-a doua tava de fluturasi. Dintr-o astfel de portie ies aproximativ doua tavi de fluturasi. Numarul lor depinde de marimea lor; daca ii facem mai micuti ies mai multi. Dupa ce ii scoatem din cuptor putem sa presaram putin zahar pudra. Eu nu am mai avut timp sa le pun zahar pudra, ca si-au si luat zborul de pe farfurie!












Pofta buna la: FLUTURASI!

2 comentarii:

  1. am incercat reteta, mi se pare prea moale pentru intins, si nici nu a iesit asa groasa ca a ta sa pot face fluturasi!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca aluatul este pea moale, mai pune putina faina; probabil ca oul a fost destul de mare si de asta a iesit mai moale. Iar ca si grosime, poti sa il intinzi cat vrei tu de gros! Pofta buna si spor la bucatarit!

      Ștergere