vineri, 29 noiembrie 2013

Cocorăzi

Va invit sa incercati o noua reteta de post. Este vorba despre Cocorăzi, o reteta ardeleneasca. Nu stiu daca aceste minunate Cocorăzi mai au si o alta denumire in alte parti ale tarii; oricum aceasta este o reteta pur ardeleneasca, o am de la bunica mea si chiar acum doua zile ne-a incantat cu inca o portie de Cocorăzi. Fooooarte simplu de facut, fooooarte rapid dispar de pe farfurie!

 



Ingrediente


-         500 g faina
-         un praf de sare
-         0 lingurita de zahar
-         apa
-         2-3 linguri ulei pentru aluat

-         200 ml ulei pentru prajit


Pasul 1: RETETA DE ACASA: COCORĂZI: prepararea aluatului pentru Cocorăzi


Intr-o cratita punem faina, sarea si zaharul. Apoi adaugam apa (si amestecam) pana obtinem un aluat care se poate framanta, deci nici foarte subtire ca sa curga, dar nici foarte vartos sa nu-l putem intinde. Dupa ce le-am amestecat, luam aluatul si il intindem pe planseta de lucru. 


Aluatul intins trebuie sa aiba o grosime de aproximativ 2-3 mm. Apoi turnam 2-3 linguri de ulei pe aluat si il intindem cu mana sau cu o pensula pe toata suprafata aluatului. Dupa aceea rulam aluatul  dintr-o parte in cealalta. 








Pasul 2: RETETA DE ACASA COCORĂZI: Coacerea Cocorăzilor


Intr-o tigaie sau cratita pe foc punem uleiul la incins. Din aluatul rulat taiem o bucatita de aproximativ 3 cm din lungimea aluatului si o intindem cu tinzatorul, mare atentie: FARA A MAI FRAMANTA ALUATUL! Tocmai acesta este secretul Cocorăzilor. Chiar daca din bucatica de aluat pe care o intindem va curge putin ulei, nu este nici o problema. Daca framantam aluatul inainte sa-l intindem, atunci Cocorăzile nu vor mai iesi crocante si „foi-foiţe”.


Asadar, intindem o bucatica de aluat si o punem in ulei foarte bine incins pe foc. Cand s-a rumenit pe o parte, o intoarcem si pe partea cealalta, apoi o scoatem pe o farfurie si punem la prajit urmatoarea cocorada.



O reteta asemanatoare cu Cocorăzile este aceea a Scoverzilor sau Turtelor (a caror reteta o gasiti aici), insa deosebire dintre ele este ca aceste Cocorăzi au aluat de foietaj si sunt usor crocante. 




Pe langa alte retete de post, Cocorăzile sunt foarte rapid de preparat si foarte gustoase; tocmai de aceea, vorba bunicii: „cum se coace, dă-o-ncoace!”
                          
Pofta buna la Reteta de acasa  COCORĂZI
 !  

4 comentarii: