Va invit sa incercati
o noua reteta de post. Este vorba despre Cocorăzi, o reteta ardeleneasca.
Nu stiu daca aceste minunate Cocorăzi mai au si o alta denumire in alte parti
ale tarii; oricum aceasta este o reteta pur ardeleneasca, o am de la bunica mea
si chiar acum doua zile ne-a incantat cu inca o portie de Cocorăzi. Fooooarte
simplu de facut, fooooarte rapid dispar de pe farfurie!
Ingrediente:
-
500 g faina
-
un praf de sare
-
0 lingurita de zahar
-
apa
-
2-3 linguri ulei pentru
aluat
-
200 ml ulei pentru prajit
Pasul 1: RETETA DE ACASA: COCORĂZI: prepararea aluatului pentru Cocorăzi
Intr-o cratita punem
faina, sarea si zaharul. Apoi adaugam apa (si amestecam) pana obtinem un aluat
care se poate framanta, deci nici foarte subtire ca sa curga, dar nici foarte
vartos sa nu-l putem intinde. Dupa ce le-am amestecat,
luam aluatul si il intindem pe planseta de lucru.
Aluatul intins trebuie sa
aiba o grosime de aproximativ 2-3 mm. Apoi turnam 2-3 linguri de ulei pe aluat
si il intindem cu mana sau cu o pensula pe toata suprafata aluatului. Dupa
aceea rulam aluatul dintr-o parte in
cealalta.
Pasul 2: RETETA DE ACASA: COCORĂZI: Coacerea Cocorăzilor
Intr-o tigaie sau
cratita pe foc punem uleiul la incins. Din aluatul rulat taiem o bucatita de
aproximativ 3 cm din lungimea aluatului si o intindem cu tinzatorul, mare
atentie: FARA A MAI FRAMANTA ALUATUL! Tocmai acesta este secretul Cocorăzilor.
Chiar daca din bucatica de aluat pe care o intindem va curge putin ulei, nu
este nici o problema. Daca framantam aluatul inainte sa-l intindem, atunci Cocorăzile
nu vor mai iesi crocante si „foi-foiţe”.
Asadar, intindem o
bucatica de aluat si o punem in ulei foarte bine incins pe foc. Cand s-a
rumenit pe o parte, o intoarcem si pe partea cealalta, apoi o scoatem pe o
farfurie si punem la prajit urmatoarea cocorada.
O reteta
asemanatoare cu Cocorăzile este aceea a Scoverzilor sau Turtelor (a caror
reteta o gasiti aici), insa deosebire dintre ele este ca aceste Cocorăzi au
aluat de foietaj si sunt usor crocante.
Pe langa alte retete de post, Cocorăzile
sunt foarte rapid de preparat si foarte gustoase; tocmai de aceea, vorba
bunicii: „cum se coace, dă-o-ncoace!”
Pofta buna la Reteta de acasa COCORĂZI
!
!
Mmmmmm... Ce bun e! Gustos!
RăspundețiȘtergereFoarte, foarte bune, intr-adevar! Pofta buna!
ȘtergereAi o minunatie de bunicuta! Sa-ti traiasca , sa fie muuult timp alaturi de tine!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult! Sa dea Dumnezeu!
Ștergere