joi, 17 ianuarie 2013

Porumb Boabe Fiert

In mijlocul iernii, cand afara ninge linistit, este minunat sa stai in casa la caldura si sa manaci o portie de boabe de porumb fiert; parca imi aduc aminte de sezatorile facute de bunica mea, cand eram copil, de oala cu boabe de porumb care fierbea incet pe marginea sobei iar in casa mirosea extraordinar! Haideti sa pregatim si noi niste Porumb Boabe Fiert, reteta clasica facuta de bunicii nostri. Am spus reteta clasica deoarece in ziua de astazi multa lume a schimbat reteta de porumb fiert adaugand la fiert bicarbonat, cenusa sau alte substante pentru a indeparta cojile de pe boabele de porumb. Se duc cojile, dar nici gustul nu va mai fi la fel. 

Ingrediente:

- porumb boabe
- apa
- zahar (optional)

Pasul 1 Reteta de acasa : PORUMB BOABE FIERT: Pregatirea porumbului

Aceasta reteta este foarte simpla: punem boabele de porumb intr-un vas cu apa si le lasam sa se inmoaie pentru o ora. In acest fel, boabele de porumb vor fierbe mai repede.



   
Pasul 2 Reteta de acasa :  PORUMB BOABE FIERT : Fierberea boabelor de porumb

Dupa ce boabele au stat in apa cel putin o ora le punem la fiert intr-o oala cu apa. De obicei porumbul fierbe destul de incet. Daca aveti o oala sub presiune, puneti boabele sa fiarba in ea. Aveti grija cata apa puneti caci boabele se umfla. Lasati boabele de porumb sa fiarba in jur de 2 ore in oala normala sau o ora in oala sub presiune. Timpul de fierbere depinde si de boabele de porumb; unele fierb mai repede, altele mai incet.

Dupa ce porumbul este fiert, puneti cu polonicul in castronele si il serviti cald. Mie imi place sa pun si o lingura de zahar; are un gust mai deosebit. In partea de sud a tarii, boabele de porumb fiert se servesc cu foarte putina zeama, uneori chiar deloc; la noi in Ardeal se pune porumbul in castronele cu multa zeama, ca la ciorba. Oricum, boabele de porumb fiert sunt absolut delicioase iar zeama in care au fiert acestea este foarte sanatoasa. Aceasta zeama este indicata celor care au probleme cu rinichii. 

O alta reteta de porumb fiert este aceea in care porumbul este fiert in lapte; o alta delicatesa!

Pofta Buna la Reteta de acasa : 
PORUMB BOABE FIERT !

3 comentarii:

  1. Cum decorticam mecanic boabele de porumb daca nu avem piua?Daca stie cineva o metoda rog sa o publice.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe ulita unde stateam cand eram copil la tara, era o batranica vecina care facea porumb boabe fiert. Doar ca dupa ce il fierbea il freca cu cenusa si carbuni ca sa elimine coaja tare iar in apa in care fierbea porumbul punea zahar si asa il aducea. Atat de bun era... Asta se intampla acum vreo 25 de ani. De atunci nu am mai mancat, nu mai face nimeni asa ceva. ceea ce se poate cumpara din comert e o porcarie... foarte departe de cel de casa. Decorticarea porumbului se face cu mana. E foarte simplu. Incepeti din capatul cu boabe mai rare. Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, porumbul boabe fiert este foarte gustos si nu numai. El este si foarte sanatos, mai ales zeama in care fierbe!

      Ștergere