La sfarsitul sarbatorilor de iarna am facut Prajitura Sf. Ion, care este de fapt o
prajitura zebra cu o pufoasa crema de ciocolata. Combinatia de ciocolata,
frisca si nuca prajita este intr-adevar deosebita. Iata reteta:
Ingrediente:
Pentru
blat:
-
6
oua
-
1
praf de copt
-
6
linguri de apa
-
14
linguri de zahar
-
19
linguri de faina
-
1
lingura de cacao
Pentru
crema:
-
300
ml frisca lichida
-
150
gr ciocolata amaruie
Pentru decor:
-
nuca
macinata
Pasul I:
Reteta de acasa: Prajitura
Sf. Ion: pregatirea ciocolatei cu frisca
Intr-un castron la foc mic punem frisca lichida
si in ea punem ciocolata rupta bucatele mici. Amestecam pana se topeste
ciocolata, apoi o dam la rece.
Pasul II:
Reteta de acasa: Prajitura
Sf. Ion: prepararea blatului
Luam ouale si separam albususrile de gabenusuri.
In castronul cu galbenusuri adaugam zaharul si praful de copt si amestecam pana
se topeste zaharul. Apoi punem apa si 10 linguri de faina. Omogenizam. Apoi
impartim acest aluat in doua cantitati egale. In prima parte adaugam 5 linguri
de faina si omogenizam, iar in cea de-a doua parte punem 4 linguri de faina si
1 lingura de cacao si omogenizam si aici.
Apoi batem albusurile spuma si impartim spuma in
doua: jumatate o punemin castronul cu compozitie galbena si cealalta in castronul
cu compozitie maro. Omogenizam ambele compozitii si apoi intr-o tava in care am
pus hartie de copt punem in felul urmator: 5 linguri de aluat galben in locuri
diferite, fiecare lingura in alt loc, fara ca aluatul sa se lipeasca unul de
altul. Apoi pe fiecare lingura galbena punem una maro, apoi iar galbena si tot
asa. Dupa cateva linguri aluaturile se vor uni intre ele, creind acel aspect de
zebra, de aici venind si denumirea de prajitura zebra. Dam tava la cuptor la
foc potrivit pentru 15-20 minute. Cand este gata, scoatem tava din cuptor si
lasam blatul sa se raceasca.
Pasul III:
Reteta de acasa: Prajitura
Sf. Ion: prepararea cremei
Pentru prepararea cremei luam frisca cu
ciocolata si o batem bine cu mixerul. Nu este nevoie sa adaugam zahar, pentru
ca atat frisca cat si ciocolata sunt dulci.
Pasul IV:
Reteta de acasa: Prajitura
Sf. Ion: realizarea prajiturii Sf. Ion
Cand avem si blatul racit si crema gata,
procedam in felul urmator.
Insiropam putin prajitura cu un sirop din apa,
zahar si putina esenta de rom. Apoi intindem crema pe prajitura cu un cutit sau
facem mai multe floricele pe toata suprafata prajiturii. Eu am facut floricele
pe marginea prajiturii, apoi am umplut si mijlocul. Deasupra am presarat nuca
prajita si macinata. Apoi dam prajitura Sf. Ion la rece pentru o ora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu