Astazi va invit sa pregatiti ceva special. Este
vorba despre cozonacii secuiesti Kurtos Kalacs.
Ii gasim la multe targuri si evenimente.
Sunt intr-adevar foarte gustosi si pot fi cu nuca si zahar, cu scortisoara, cu
nuca de cocos sau altele. In orice forma sunt intr-adevar foarte gustosi! Haideti
sa vedem cum ii putem prepara chiar acasa la noi:
Ingrediente:
Pentru aluat:
-
500
gr faina
- 20 gr drojdie
- 1 galbenus de ou
- 50 gr zahar
- 100 ml lapte
- putina sare
-
ulei pentru prajit
Pentru decor:
-
Nuca
macinata
-
Nuca
de cocos
-
Zahar
Pasul I: Reteta de acasa: Kurtos
Kalacs: pregatirea aluatului
Pasul II: Reteta de acasa: Kurtos
Kalacs: prajirea papanasilor
Dupa ce am pregatit aluatul, il intindem pe masa
de lucru, foaia intinsa nu trebuie sa aiba mai mult de 5-7 mm. Apoi taiem fasii
late de aproximativ 4 cm.
In forma de prajit punem uleiul la incins.
Cand
uleiul este incins punem doua bete de lemn pe care am infasurat cate o bucata (o
fasie) de aluat.
Dupa ce aluatul este infasurat, rotim putin batul pe masa pentru a uniformiza aluatul.
Dupa ce am pus betele in forma la prajit, avem grija sa le rotim mereu astfel ca Kurtos Kalacs sa se coaca uniform peste tot.
Cand Kurtos Kalacs sunt prajiti, ii punem pe o farfurie cu bat cu tot si cu o
pensula ungem fiecare Kurtos cu putina miere dizolvata in apa si presaram
deasupra nuca macinata amestecata cu zahar sau nuca de cocos sau scortisoara.
Apoi scoatem fiecare Kurtos de pe bat. Din aceste ingrediente ies aproximativ
10-12 Kurtos Kalacs, depinde de marimea betelor pe care le aveti.
Pofta buna la Kurtos Kalacs!
Se poate congela aluatul? ca sa nu prajesc toti 12 cozonaci odata?
RăspundețiȘtergereBuna ziua. Nu am incercat sa congelez aluatul, deoarece din compozitia aceasta ies aproximativ 10-12 cozonacei nu foarte mari. Sunt aproximativ jumatate ca dimensiune fata de cei pe care ii gasiti in targuri. Puteti sa faceti doar jumatate din compozitie. Pofta buna!
Ștergere