miercuri, 28 februarie 2018

Kurtos Kalacs


Astazi va invit sa pregatiti ceva special. Este vorba despre cozonacii secuiesti Kurtos Kalacs. Ii gasim la multe targuri si evenimente. Sunt intr-adevar foarte gustosi si pot fi cu nuca si zahar, cu scortisoara, cu nuca de cocos sau altele. In orice forma sunt intr-adevar foarte gustosi! Haideti sa vedem cum ii putem prepara chiar acasa la noi:



Ingrediente:
Pentru aluat:
-         500 gr faina
-         20 gr drojdie
-     1 galbenus de ou
-          50 gr  zahar
-     100 ml lapte
-     putina sare
-         ulei pentru prajit

Pentru decor:
-         Nuca macinata
-         Nuca de cocos
-         Zahar


Pasul I: Reteta de acasa: Kurtos Kalacs: pregatirea aluatului
 Se amesteca zaharul cu galbenusul si se adauga drojdia, laptele si putina sare. Se omogenizeaza. Apoi se pune faina, putin cate putin, pana obtinem un aluat pe care sa il putem intinde cu intinzatorul.




Pasul II: Reteta de acasa: Kurtos Kalacs: prajirea papanasilor
Dupa ce am pregatit aluatul, il intindem pe masa de lucru, foaia intinsa nu trebuie sa aiba mai mult de 5-7 mm. Apoi taiem fasii late de aproximativ 4 cm.

 In forma de prajit punem uleiul la incins. 


Cand uleiul este incins punem doua bete de lemn pe care am infasurat cate o bucata (o fasie) de aluat. 

Dupa ce aluatul este infasurat, rotim putin batul pe masa pentru a uniformiza aluatul. 

Dupa ce am pus betele in forma la prajit, avem grija sa le rotim mereu astfel ca Kurtos Kalacs sa se coaca uniform peste tot. 


Cand Kurtos Kalacs sunt prajiti, ii punem pe o farfurie cu bat cu tot si cu o pensula ungem fiecare Kurtos cu putina miere dizolvata in apa si presaram deasupra nuca macinata amestecata cu zahar sau nuca de cocos sau scortisoara. 



Apoi scoatem fiecare Kurtos de pe bat. Din aceste ingrediente ies aproximativ 10-12 Kurtos Kalacs, depinde de marimea betelor pe care le aveti. 

Pofta buna la Kurtos Kalacs!
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu