Fiindca
este toamna si pregatim o gramada de muraturi si dulceturi pentru perioada rece
ce va veni in curand, va invit sa pregatim si niste compot, de data aceasta Compot de Dovlecel. Pentru
unii poate ca suna putin ciudat, fiind data asocierea celor doua cuvinte,
compot si dovlecel. Asa credeam si eu pana cand strabunica a adus din camara un
borcan de compot, l-a desfacut si m-a invitat sa gust fara sa-mi spuna ce fel
de compot este, deoarece stia ca nu sunt o mare amatoare de dovlecei. Dupa ce am gustat am fost 100% sigura ca este compot
de ananas, dupa gustul minunat pe care-l avea si dupa aspectul cubuletelor de
culoare galbuie. Este absolut delicios! Va invit sa-l incercati. Puteti face
doar 2 sau 3 borcanele, insa cu siguranta veti face si o a doua portie, mult
mai mare! Astept sa-mi
scrieti daca v-a placut! Si inca ceva: nu numai ca este foarte gustos si
sanatos, dar acest Compot de
Dovlecel se prepara si
foarte simplu!
(va spun
cantitatile pentru 5 dovlecei, cati am folosit eu)
-
5 dovlecei de
marime potrivita
-
2 pliculete sare
de lamaie
-
Zahar dupa gust
Pasul 1: Reteta de acasa COMPOT DE DOVLECEI:
Pregatirea dovleceilor
In primul
rand spalam dovleceii cu apa rece si apoi ii curatam de coaja. Dupa aceea ii
taiem pe lungime si ii curatam de partea cu seminte, dupa care ii taiem
cubulete. Dupa ce i-am taiat pe toti cubulete ca pentru compot, presaram peste
ei doua pliculete de sare de lamaie si ii amestecam.
Ii lasam deoparte cel
putin o ora (puteti sa-i lasati si pana a doua zi, fara probleme!). Apoi pregatim borcanele si siropul pentru
compotul de dovlecel. Intre timp mai amestecam cate putin si in cubuletele de
dovlecel care pe parcurs ce sarea de lamaie se topeste, isi va lasa si putina
zeama in castron.
Pasul 2: Reteta de acasa COMPOT DE DOVLECEI: Pregatirea borcanelor si a siropului
Pentru acest compot de dovlecel eu am folosit borcane de 400 ml. Borcanele trebuie sa fie spalate, curate si uscate.
Pentru
siropul compotului de dovlecel, puneti apa intr-o cratita si adaugati zahar
dupa propriul gust, deci cum va place sa fie de dulce compotul. Mai adaugati 4-5
linguri in plus, fara sa va faceti griji ca va iesi prea dulce, pentru ca din
cauza sarii de lamaie, dovlecelul va fi putin acrisor, asa ca in final gustul
va fi perfect. Amestecati pana se topeste zaharul.
Scurgem
cubuletele de dovlecel de zeama si apoi le punem in borcane (fara zeama pe care
si-au lasat-o!). Cubuletele trebuie puse in borcane in asa fel incat sa ocupe
cam trei sferturi din borcan, deci nu pana sus. Peste ele turnam siropul, sa
fie cam de un deget deasupra dovlecelului. Apoi punem capacele la borcane.
Pasul
3: Reteta de acasa COMPOT DE DOVLECEI: Fierberea compotului de dovlecel
Pentru ca
sa fiti siguri ca nu aveti nici cea mai mica problema cu pastrarea compotului
pentru iarna, asezati borcanele intr-o cratita mai mare in care ati pus initial
un servet de bucatarie din bumbac. Apoi puneti apa in cratita astfel incat apa
sa nu ajunga la capacele borcanelor si puneti cratita pe foc, la foc potrivit.
Cand apa s-a incins, lasati sa fiarba la foc mic 40 de minute. Stingeti focul
si lasati borcanele sa se raceasca acolo. Apoi le puneti in camara! Sau mai
bine... Desfaceti unul si gustati! Ce parere aveti?
Pofta Buna la Reteta de acasa :
COMPOT DE DOVLECEI !
Este super
RăspundețiȘtergereAsa este! Baietelului meu ii place tare mult! :)
Ștergere