Astazi la Reteta de Acasa va prezint o reteta de cozonac cu nuca si nu este orice reteta ci reteta de Cozonac cu nuca a binecunoscutului Radu Anton Roman. Iata ingredientele si modul de preparare a unui cozonac cu adevarat gustos si pufos.
- 1 kg faina
- 8 galbenusuri
- 1 ceasca de zahar
- 3 cesti de lapte
- 1 lingura de rom
- 50-60 g drojdie
- 1 lingurita rasa sare
- 2 linguri ulei
- 1 pachet de unt + 50 g pentru uns tavile
- 2 linguri de coaja rasa de lamaie si portocala
- zahar vanilinat
Umplutura cu nuca:
- 8 albusuri
- 400 g zahar
- 2 linguri rom
- 300 g miez de nuca macinata
Pasul 1 Reteta de acasa : COZONAC CU NUCA RADU ANTON ROMAN: Prepararea aluatului
In primul rand, pregatim plamadeala (maiaua): desfacem 3 linguri de faina intr-un pahar cu lapte clocotit; dupa ce s-a racit, adaugam drojdia si o lingurita de zahar si amestecam. Lasam sa creasca la cald pentru un sfert de ora, pana cand isi dubleaza volumul.
Apoi separam galbenusurile de albusuri. Frecam galbenusurile intai cu sare, apoi cu zahar si adaugam coaja de citrice, zaharul vanilinat, romul, uleiul si o jumatate de pachet de unt topit.
Se toarna plamadeala peste toate acestea, se adauga si laptele, caldut si amestecam din nou. Apoi adaugam si restul de faina si framantam aproximativ o jumatate de ora, pana cand aluatul de dezlipeste de mana. Apoi adaugam si untul ramas, tot topit. Acum nu mai framantam aluatul, ci il tot impaturim pana incorporam tot untul. Si il lasam la cand sa dospeasca o jumatate de ora. Aluatul va dospi si se va umfla foarte tare:
Pasul 2 Reteta de acasa : COZONAC CU NUCA RADU ANTON ROMAN : Umplutura si pregatirea cozonacului cu nuca
Batem albusurile spuma. Apoi adaugam zaharul si romul si batem pana se intareste spuma din nou. Dupa aceea adaugam si miezul de nuca.
Dupa ce aluatul a dospit il impartim in 4 parti egale. Punem fiecare cozonac in tava lui sau ii putem coace pe toti 4 in aceeasi tava de cuptor. Ungem tavile cu unt.
Apoi intimdem fiecare bucata de aluat si o ungem cu un sfert din uplutura cu nuca si il rulam la la o rulada obisnuita.
Dupa ce ii punam in tavi, ii lasam sa mai creasca un sfert de ora si apoi ii dam la cuptor pentru aproximativ o ora la foc potrivit. Dupa ce s-au copt ii scoatem din tavi si ii lasam sa se raceaca. Inainte de a-i baga la cuptor puteti sa spargeti un ou si sa il bateti putin si sa ungeti cozocii pe deasupra; astfel vor iesi mai rumaniti si mai frumosi.
Pofta Buna la Reteta de acasa :
COZONAC CU NUCA RADU ANTON ROMAN !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu