miercuri, 2 octombrie 2013

Gogonele Murate cu Ceapa

Fiind toamna este vremea muraturilor. In camara cu bunatati cu singuranta toate gospodinele au pus Gogosari murati, Gogosari umpluti cu varza, Gononele murate, Castraveti acri, Muraturi asortate si multe altele… O reteta care se face foarte simplu si care este nemaipomenita este aceea de Gogonele murate cu ceapa. Combinatia dintre gogonele si ceapa, alaturi de condimente, este suuuper. Incercati aceste Gogonele murate cu ceapa si cu siguranta veti nota aceasta reteta in caietul personal de retete pentru iarna.


Ingrediente:

-        2 kg gogonele verzi
-        5 cepe (albe sau rosii)
-        4 linguri sare grunjoasa (de muraturi)
-        400 ml apa
-        200 ml otet
-        7 linguri zahar
-        25 boabe de piper
-        1 lingura boabe de mustar

-        3 foi de dafin

Pasul 1 Reteta de acasa : GOGONELE MURATE CU CEAPAPunerea gogonelelor la macerat
Pentru inceput spalam gogonelele si le taiem feliute, apoi le punem intr-un castron.


Dupa aceea curatam ceapa (5 bucati) si o taiem si pe ea feliute (Julien). Punem ceapa peste gogonelele taiate si le amestecam. 



Adaugam sarea si amestecam din nou. Apoi punem castronul deoparte si lasam gogonelele si ceapa la macerat cel putin 2 ore (se pot lasa si de seara pana dimineata). Mai amestecam din cand in cand.


   
Pasul 2 Reteta de acasa :  GOGONELE MURATE CU CEAPA Prepararea gogonelelor murate cu ceapa

Dupa ce gogonelele au stat la macerat, este timpul sa punem la fiert apa si otetul (daca vreti sa faceti cantitati mai mari de Gogonele murate cu ceapa, nu uitati sa respectati masura de o parte de otet la doua parti de apa). Cand fierbe apa cu otetul adaugam zaharul, piperul boabe, foile de dafin si boabele de mustar. 

Apoi adaugam amestecul de gogonele cu ceapa impreuna cu zeama pe care si-au lasat-o. Lasam sa fiarba cateva minute pentru ca ceapa sa se inmoaie si gogonelele sa se schimbe putin la culoare (acestea se vor face usor rozalii).


Apoi luam oala de pe foc si punem gogonele cu ceapa in borcane, dupa care turnam si zeama deasupra. Punem capacele la borcane si le lasam deoparte ca sa se raceasca. 




A doua zi le punem in camara la rece.
Din cantitatile de mai sus, mie mi-au iesit 4 borcane de 800 gr de Gogonele murate cu ceapa. SUUUUPER BUNE!


Pofta Buna la Reteta de acasa : 
GOGONELE MURATE CU CEAPA!

10 comentarii:

  1. Mi-a rămas nişte zeamă în cratiţă, am băut-o goală, de bună ce era. Mulţumesc pentru reţetă!
    Cît timp ţin nedesfăcute?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, stiu ca e buna zeama! :)
      Cat tin nu stiu sigur ca la noi se mananca foarte repede, la Craciun nu mai prea avem!

      Ștergere
    2. Pot să vă răspund tot eu, am avut un borcănel uitat în fundul cămării. Anul următor n-am apucat să-l desfac, și uite-așa a stat doi ani +. A fost absolut minunat cînd l-am desfăcut, după 2,5 ani.

      Ștergere
  2. Borcanele trebuie sterilizate inainte? E o reteta pe care acum am descoperit-o si vreau neaparat sa fac si eu. Mi se pare super!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ieri am făcut aceasta muratura. Nota 10
    7j

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt pe foc gogonele mele!!! Abia aștept sa degust,suna delicios!!!

    RăspundețiȘtergere