sâmbătă, 12 octombrie 2013

Arpagic Murat

Micuta, rotunda, alba sau rosie, pusa la murat in borcanele mici, o delicatesa pe langa fripturi sau alte bunataturi. Ati ghicit despre ce este vorba? Da, este Arpagicul murat. Pentru aceasta reteta de Arpagic murat puteti folosi arpagic sau orice alt tip de ceapa, insa ar fi indicat sa fie de marime cat mai mica. Chiar daca este ceva mai mult de munca ca la celelalte muraturi (Gogosari murati, Castraveti in otet, Muraturi asortate, Ardei sau gogosari umpluti cu varza, Gogonele in saramura etc.), Arpagicul murat este delicios! Si nici nu poate fi altfel caci gustul de ceapa murata este intr-adevar unic! Partea mai  putin placuta la aceasta reteta consta in curatarea arpagicului de coaja, insa o sa va spun un secret culinar pentru a rezolva aceasta problema cat mai repede si mai simplu posibil. 





Ingrediente (pentru 5 borcane de 400 ml):
-        1kg arpagic
-        1 lingura sare
-        1 lingurita zahar
-        3 linguri otet balsamic
-        5 frunze de dafin
-        1 litru apa
-        5 bete subtiri de hrean


Pasul 1 Reteta de acasa : ARPAGIC MURAT: Curatarea arpagicului

Dupa cum va spuneam exista un secret pentru a curata cat mai simplu si rapid arpagicul. 

Punem pe foc o oala cu apa si lasam sa se infierbante. Cand incepe sa fiarba, punem arpagicul si il lasam sa dea cateva clocote. 

Apoi il scoatem intr-un castron si incepem sa-l curatam. In acest fel arpagicul se va decoji mult mai repede.




Pasul 2 Reteta de acasa : ARPAGIC MURAT: Prepararea arpagicului murat


Dupa ce arpagicul a fost curatat, il punem in borcane. Eu am folosit borcane de 400 ml. 



In fiecare borcan punem  o frunzulita de dafin si deasupra cate o bucatica de hrean.


Apoi intr-o oala pe foc punem 1 litru de apa sa fiarba. Adaugam o lingura de sare. Lasam sa fiarba 2-3 minute, apoi luam oala deoparte si adaugam o lingurita de zahar si 3 linguri de otet balsamic (de culoare rosie).



Cu un polonic, punem in borcane aceasta zeama. Sigilam borcanele si le punem in camara. Arpagicul va fi gata murat si numai bun de mancat dupa aproximativ 4 saptamani.






Pofta Buna la Reteta de acasa : 
ARPAGIC MURAT !

3 comentarii: