Pagini

marți, 12 ianuarie 2016

Prajitura Sf. Ion

La sfarsitul sarbatorilor de iarna am facut Prajitura Sf. Ion, care este de fapt o prajitura zebra cu o pufoasa crema de ciocolata. Combinatia de ciocolata, frisca si nuca prajita este intr-adevar deosebita. Iata reteta:



Ingrediente:
Pentru blat:
-         6 oua
-         1 praf de copt
-         6 linguri de apa
-         14 linguri de zahar
-         19 linguri de faina
-         1 lingura de cacao

Pentru crema:
-         300 ml frisca lichida
-         150 gr ciocolata amaruie

Pentru decor:
-         nuca macinata


Pasul I: Reteta de acasa: Prajitura Sf. Ion: pregatirea ciocolatei cu frisca
Intr-un castron la foc mic punem frisca lichida si in ea punem ciocolata rupta bucatele mici. Amestecam pana se topeste ciocolata, apoi o dam la rece.

Pasul II: Reteta de acasa: Prajitura Sf. Ion: prepararea blatului
Luam ouale si separam albususrile de gabenusuri. In castronul cu galbenusuri adaugam zaharul si praful de copt si amestecam pana se topeste zaharul. Apoi punem apa si 10 linguri de faina. Omogenizam. Apoi impartim acest aluat in doua cantitati egale. In prima parte adaugam 5 linguri de faina si omogenizam, iar in cea de-a doua parte punem 4 linguri de faina si 1 lingura de cacao si omogenizam si aici.
Apoi batem albusurile spuma si impartim spuma in doua: jumatate o punemin castronul cu compozitie galbena si cealalta in castronul cu compozitie maro. Omogenizam ambele compozitii si apoi intr-o tava in care am pus hartie de copt punem in felul urmator: 5 linguri de aluat galben in locuri diferite, fiecare lingura in alt loc, fara ca aluatul sa se lipeasca unul de altul. Apoi pe fiecare lingura galbena punem una maro, apoi iar galbena si tot asa. Dupa cateva linguri aluaturile se vor uni intre ele, creind acel aspect de zebra, de aici venind si denumirea de prajitura zebra. Dam tava la cuptor la foc potrivit pentru 15-20 minute. Cand este gata, scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca.




Pasul III: Reteta de acasa: Prajitura Sf. Ion: prepararea cremei
Pentru prepararea cremei luam frisca cu ciocolata si o batem bine cu mixerul. Nu este nevoie sa adaugam zahar, pentru ca atat frisca cat si ciocolata sunt dulci.

Pasul IV: Reteta de acasa: Prajitura Sf. Ion: realizarea prajiturii Sf. Ion
Cand avem si blatul racit si crema gata, procedam in felul urmator.
Insiropam putin prajitura cu un sirop din apa, zahar si putina esenta de rom. Apoi intindem crema pe prajitura cu un cutit sau facem mai multe floricele pe toata suprafata prajiturii. Eu am facut floricele pe marginea prajiturii, apoi am umplut si mijlocul. Deasupra am presarat nuca prajita si macinata. Apoi dam prajitura Sf. Ion la rece pentru o ora.







Pofta buna la Prajitura Sf. Ion!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu