Pagini

duminică, 5 mai 2013

Cozonac

Astazi la Reteta de Acasa va prezint un preparat traditional romanesc. Nu exista Paste sau Craciun, nunta sau botez fara ca romanul sa aiba pe masa vestitul Cozonac. Exista multe retete de cozonac si diverse umpluturi pentru el. Iata o reteta simpla al unui cozonac delicios!



Ingrediente pentru 2 cozonaci:

- 1/2 l lapte
- 400 gr zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- 5 oua
- 30 ml ulei
- 3 pliculete zahar vanilat
- 40 gr drojdie
- aprox 600 gr faina

Pentru umplutura:
- 200-300 gr rahat
- 200-300 gr nuca
- 2 linguri cacao

Pasul 1 Reteta de acasa : COZONAC : Pregatirea aluatului de cozonac

Pentru inceput punem faina in copaita si apoi separam ouale. Punem galbenusurile in faina, alaturi de coaja de lamaie. Apoi punem 400 ml lapte pe foc cu 300 g de zahar si lasam pe foc pana da in clocot. Apoi punem putin cate putin peste faina si amestecam.
Separat punem 100 ml lapte impreuna cu drojdia si cu o ceasca de faina. Amestecam si lasam la dospit. 




Apoi batem albusurile spuma si le incoporam in aluat, cate putin. Amestecam.



Cand aluatul cu drojdie a dospit, il adaugam in copaita peste restul de aluat. Amestecam si lasam cu totul la dospit. Pana aici s-a amestecat cu lingura, de acum incolo cu mana. Daca, dupa ce s-a incorporat albusul, aluatul este prea moale, se mai adauga faina. Apoi se incorporeaza uleiul caldut, putin cate putin. Se framanta pana ce se ia de pe mana, adica aproximativ o jumatate de ora! Apoi se lasa la dospit o jumatate de ora!





Apoi pregatim umplutura: rahat taiat marunt si nuca macinata amestecata cu putin zahar si cacao.



Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in doua si modelam cozonacii, pe care ii vom pune mai apoi in formele unse si tapetate cu faina. Vor mai sta 15 minute la dospit in forme inainte de a fi bagati la cuptor. 









Pasul 2 Reteta de acasa :  COZONAC : Coacerea cozonacului

Apoi dam cozonacii la cuptor pentru aproximativ 40 minute la foc potrivit. La inceput focul va fi dat tare iar dupa 10 minute se vor coace la foc potrivit.







Pofta Buna la Reteta de acasa : 
COZONAC  !

Un comentariu: