Pagini

vineri, 14 septembrie 2012

Castraveti murati

Astazi va prezentam inca o reteta pentru iarna; este vorba despre Castraveti murati.  Este o reteta deosebita pentru ca este faptul ca daca vom pune castravetii la murat dupa aceasta reteta, atunci la iarna sigur vom avea castraveciori tari, acri si deliciosi. Important este sa respectam pasii pe care trebuie sa-i facem in cele trei zile cat dureaza procesul de acrit castravetii. Chiar si o incepatoare intr-ale bucatariei va avea succes deplin!

Ingrediente:

- 4,5 kg castraveti proaspeti
- 1 pliculet boabe de mustar
- 1 pliculet boabe de piper negru
- 1 -2 morcovi
- catei de usturoi
- foi de dafin
- radacina de hrean
- bete de marar
- ardei iute (optional)
- aprox. 5 l apa
- 5 linguri sare de muraturi

Pasul 1 Reteta de acasa : CASTRAVETI MURATI: Pregatirea ingredientelor

Spalam castravetii si ii lasam sa se scurga de apa.

Curatam hreanul de coaja si il taiem fasii. 

Alegem bete de marar pentru a pune deasupra in borcane. 

Pregatim boabele de mustar

si pe cele de piper negru. 

Curatam un morcov si il taiem rondele. 

Pregatim foile de dafin 

si crengutele de cimbru. 

Curatam cativa catei de usturoi. 
   
Pasul 2 Reteta de acasa :   CASTRAVETI MURATI : Prepararea castravetilor murati

Cand toate ingredientele au fost pregatite, este timpul sa punem castravetii in borcane. Punem la fundul borcanului 2 bucatele de hrean, o lingurita de boabe de mustar, 3 - 4 catei de usturoi, cateva boabe de piper, o crenguta de cimbru si apoi incepem sa aranjam castravetii. In timp ce borcanul se umple, printre castraveti, mai punem feliute de morcov, boabe de mustar si piper, foi de dafin, pastai de fasole etc. Daca vreti, printre castraveti puteti pune si cate un ardei iute sau buchetele de conopida.

Cand borcanul s-a umplut, punem deasupra hrean, cimbru si bete de marar, astfel incat sa nu cada castravetii cand intoarcem borcanul. Este foarte important ca ei sa fie bine aranjati pentru ca in continuare umplem borcanul cu apa. Apoi golim apa intr-o cratita si o punem pe foc. Adaugam sarea si o lasam sa fiarba 3 minute. apoi o turnati fierbinte peste castraveti. Lasati borcanul pe masa in bucatarie, iar a doua zi goliti iarasi zeama si ii o mai puneti sa fiarba inca 3 minute si o puneti iar peste castraveti; in a treia zi procedati la fel ca a doua zi. A treia zi, dupa ce ati fiert din nou saramura si ati pus-o peste castraveti, puneti capacele la borcane. Strangeti bine capacele si apoi intoarceti borcanele cu fundul in sus si le lasati asa pana se racesc. De aceea este indicat sa folositi borcane mai mici pentru aceasta reteta. Apoi si le puneti in camara.

Super buni, super gustosi! Acrisori si crocanti!

Important! Puteti sa puneti castravetii in borcane de diferite marimi; dar atentie: respectati masura de sare, respectiv 1 lingura cu varf de sare la un litru de apa. 

Pofta Buna la Reteta de acasa :   CASTRAVETI MURATI !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu